Jó, ha tudod!
Szeretnék olyan információkat megosztani Veled, amivel nem biztos, hogy máshol találkozol!
Ne higyj el mindent, de ha érdekel, járd körbe a témát!
Ennyit szeretnék elérni!
Ricinusolaj és a nyirokrendszer
A ricinusolajat az ősi Egyiptomtól a korai középkorig használták, mint gyógyszert. Az utóbbi időben népgyógyászati szernek tekintik.
Az alábbi cikket azon hölgyeknek (is) ajánljuk, akiknél fennáll a lehetőség, hogy az egészségügyi szakember a mell vagy mellek eltávolítását javasolja.
Ricinusolaj - nyirokrendszer
Ismert, hogy hatásos különféle vírusok, baktériumok, gombák és penészgombák növekedésének megakadályozásában. Ez magyarázza sikeres alkalmazását bőrgomba, keratózis (nem rákos, szemölcsszerű bőrnövekedés), bőrgyulladás, bőrsérülés, gombafertőzött kéz- és lábujjak, akne, krónikus pruritus (viszketés) esetén.
Általánosan ezeknél az állapotoknál egyszerűen becsavarjuk az érintett területet ricinusolajjal átitatott szövetanyaggal egész éjszakán keresztül, vagy kisebb helyen, olajjal átitatott ragasztószalaggal. Makacsabb fertőzésnél, mint a kéz- és lábkörmök, melyek elszíneződtek és megkeményedtek, 10-20 perces keserűsóban áztatás után alkalmazzák az olajos betekerést, így felgyorsul a gyógyulási folyamat.
A ricinusolaj baktériumellenes hatása is nagyon lenyűgöző, azonban a kutatások csak nagyon apró része foglalkozott az orvosi előnyeivel.
Orvosi alkalmazásként a haj helyreállításához használják (1 rész olaj és 10 rész gabona alkohol), székrekedés, bőrfekélyek, néhány fertőző nőgyógyászati állapot és szemirritációk kezelésére.
A ricinusolaj Indiából ered, ahol kiterjedten használják minden típusú emésztőrendszeri probléma, mint székrekedés, gyulladásos bélbetegség kezelésére.
Alkalmazzák vese- és hüvelyfertőzések, illetve asztma ellen is.
Azt mondták, hogy a maghéjat (a mag nélkül) tejben és vízben lehet főzni, belsőleg fogyasztva hatásos az arthritis, és az ülőideggyulladással járó derékfájdalom kezelésére.
A Kanári-szigeteken borogatásként használták a ricinusbab leveleit.
A szoptató nők a mellükre helyezték, hogy ezek növeljék a tejkiválasztást, csökkentsék a mellbimbó gyulladását. A borogatást a hasi területen alkalmazva megelőzhető a menstruációval járó fájdalom.
Míg a fenti leírások nagyon érdekesek, a legizgalmasabb használata a bőrön keresztül felszívódás, melyek ricinusolaj csomaggal vagy borogatással érhetünk el.
A ricinusolaj csomagok használata a késői Edgar Cayce nevéhez kapcsolódik.
Bár nagyon sok orvos megtapasztalta a jelentősnek mondható eredményeket, a technikát a mai napig nem ismerik, vagy nem fogadják el az egészségügyben dolgozó szakemberek. Két oka lehet:
Az első, hogy túl egyszerű. Nehezen elképzelhető, hogy a ricinusolaj csomaggal kiváló eredményeket lehet elérni bármely egészségügyi probléma esetén.
Második, hogy a jelenleg egészségügyi rendszerben az önmagában pozitív eredmények nem érik el azt a kritikus tömeget, mellyel megalapozható, hogy az ilyen kezeléseket befogadja az egészségügyi rendszer.
Mindenki, kivéve valószínűleg a szegényebb embereket, a kezelést figyeli aggodalommal, és nem azt, hogy hatásos-e.
Számos AIDS beteg képes volt növelni T-sejtjeinek mennyiségét és számtalan más problémát megszüntetni a következőkben leírt technikával. Mások hasznosnak találták az epilepsziával járó krónikus problémák, a hiperaktivitás, a máj és epebetegségek és a krónikus folyadék-visszatartás megszüntetésében.
Szerencsére nem kell megértenünk a működését.
Megfelelően használva, a ricinusolaj pakolás javítja a csecsemőmirigy (egy nyirokszerv, a T-limfociták érésének legfőbb helye) és más immunrendszeri területek működését.
Két külön tanulmány is leírja, hogy a hasi területen alkalmazva jelentősen megnövekedik a lymphociták termelődése azokhoz képest, akiknél placebo csomagot használtak.
A lymphociták az immunrendszer betegség ellen küzdő sejtjei.
Főként a nyirokszövetekben jönnek létre és tárolódnak, mely magába foglalja a csecsemőmirigyet, a lépet, a nyirokcsomókat és a nyirokszöveteket, ezek a vékonybelet ölelik körbe. (Peyer-plakkoknak nevezik). Különös, a legtöbb orvos tudja, hogy ez hozza létre a szervezet fehérvérsejtjeit, mégsem ismerik különösebben a nyirokrendszert.
A nyirokrendszer csodálatosan összetett szerkezet. Kéz a kézben működik együtt a vérkeringéssel és az emésztő rendszerrel.
A vérkeringésben a friss oxigénes vér a tüdőkből a szív felé halad az egyre vékonyabb artériákon, míg eléri a legvékonyabb ereket, a kapillárisokat. Ezekben a mikroszkopikus vékony csövekben cserélődik a vérben levő oxigén és tápanyagok, a körülötte levő sejtekben elhasználódott anyagokra. A kapillárisok ezt követően fokozatosan egyre vastagabbá válnak, vénákká formálódnak, és ezeken keresztül jut vissza a oxigén nélküli, elhalt sejtanyagokat tartalmazó vér a tüdőkbe, majd a szívhez, majd innen folytatja végeláthatatlan keringését.
A vérrel érkező folyadékok, a nagy protein molekulák megszöknek ezekből a kapillárisokból, melyekhez még a test minden sejtjéből kiválasztott "hulladék" és folyadék is csatlakozik. Ezek a folyadékok kis helyen, a sejtek között gyűlnek.
Ha ezek az anyagok valahogy nem tudnának eltávozni, elkezdenénk dagadni, mint a béka, és 24 órán belül meghalnánk. Szerencsére van egy teljesen különálló keringési rendszerünk, a nyirokrendszer, mely képes felszívni és eltávolítani ezeket a folyadékokat, proteineket és elhasználódott anyagokat.
A kiterjedt nyirokhálózat több száz kilométernyi csőből áll, melyek a teljes testet behálózzák. Ezeken a vezetékeken keresztül minden anyag visszajut a vérbe, ahol elhasználódik, majd a testből eltávozik.
A nyirokvezetékek mentén körte formájú tömeg található, melyet nyirokcsomónak nevezünk. Szűrőként működik, antitesteket állít elő, amikor idegen proteineket észlel. Bizonyára Ön is tapasztalta a gyengeséget és a megdagadt nyirokcsomót.
Rendszerint annak eredményeként, amikor az antitestek küzdtek egy fertőzés ellen, magában a nyirokcsomóban vagy a nyirokrendszer valamelyik részében.
A keringési rendszerből megszökő folyadék visszajuttatásán és az immunrendszer számára antitestek létrehozásán kívül a nyírok rendszernek egy másik, nagyon fontos funkciója is van. Csomósítsa a nyírokszöveteket, más néven Peyer-plakkokat, a vékonybélen keresztül. Más tápanyagoktól eltérően, a zsírmolekulák általában túl nagyok ahhoz, hogy közvetlenül felszívódjanak a bélből. Helyette, ezek a plakkok szívják el, és továbbítják a nyírokrendszeren keresztül, majd elengedik a véráramba.
A belekből felszívódó összes zsír 80-90%-a igényli az nyirokrendszer segítségét.
Amikor a fő betegségeket kezelik, alig veszik figyelembe a nyirokrendszert.
Az orvosegyetemistákat arra tanítják, hogy a nyirokrendszer azért fontos, mert ebből észlelhető az ödéma pontja, a szövetekben felgyülemlő folyadék, azaz duzzanat a lábon, a bokáknál és a kezeken. Az ödéma teszt meglehetősen egyszerű.
A duzzanatnál egy újjal megnyomják a bőrt, majd gyorsan elengedik.
A bőr benyomva marad, azaz egy kis mélyedést formáz, amely egészen addig megmarad, amíg a sejten kívüli folyadék nem tér vissza a helyére. Ez 5 és 30 mp közötti idő lehet. Sajnos a kutatások azt mutatták, hogy a benyomódásos ödémát és a folyadék visszatartást nem lehet észrevenni, amíg a sejten kívüli folyadék mennyisége nem haladja meg 30%-kal a normális szintet. Más szavakkal, már jóval előbb kialakulhat a komoly nyirokrendszeri probléma, mielőtt felismerhetővé válik.
Különböző problémák keletkeznek, amikor a nyirokfolyadék áramlása lelassul, és a folyadék felgyűlik a sejtek körül. Először az egyedi sejtek távolodnak el a kapillárisoktól. Az átadott oxigén és tápanyag szintje lecsökken. A megerőltetésöl és stressztől a sejtek elpusztulhatnak vagy arra kényszerülnek, hogy túlélve a saját mérgező melléktermékükben éljenek. Az az állapot a szervek degenerálódásához és leépüléséhez vezet. Például a szívből rosszul távozó nyirokfolyadéka szövetek sérülését okozhatja, sőt még szívleállást is. Hasonló probléma történik a májban, vesékben és más szervekben.
A folyadék sejteken kívüli felgyülemlése kitágítja azon a területeken levő szöveteket. Minél tovább tágulnak, és minél hosszabb ideig marad fenn ez az állapot, annál nehezebben áll helyre.
Az egészségügyi problémáktól függetlenül a legtöbb orvos azt feltételezi, hogy a nyirokrendszer megfelelően működik. Ez a feltételezés a beteg állapotát veszélyezteti. A kutatások azt mutatták, hogy az öregedés folyamán szerveink degenerálódni kezdenek. A csecsemőmirigy az immunrendszer fő alkotórésze. Ez felelős a nyirokrendszer megfelelő fejlődéséért, de öregkorban gyakorlatilag nincs jelen.
A Peyer-plakkok az öregedés során egyre kisebbé válnak és bizonyos betegségek hatására gyakran elpusztulnak .
Cayce azt tapasztalta, hogy az általános egészség és a test jóléte a Peyer-plakkok egészségéhez kapcsolódik. Számtalan esetnél állította, hogy bizonyos összetevők alakulnak ki ezekben a plakkokban, melyek az idegrendszer integritásának fenntartásában szükségesek.
Lehet, hogy igaza van.
A mai napig nem értik a csecsemőmirigy és a Peyer-plakkok funkcióját és fontosságát.
Minden egészségügyi probléma esetén meg kell kísérelni a nyirokrendszer funkcióinak javítását. Ez vonatkozik az AIDS, szívbetegség, hasmenés, és minden más esetben.
Nem létezik olyan gyógyszer, mely javítani képes a nyirokfolyadék áramlását, mindazonáltal, könnyen kezelhetjük a feladatot ricinusolaj alkalmazásával.
Amikor a ricinusolaj felszívódik a bőrön keresztül, néhány rendkívüli esemény történik.
A vérben található lymphociták száma megemelkedik, amely pozitív hatással van a csecsemőmirigyre és/vagy a nyirokszövetekre.
A nyirokfolyadék áramlása is emelkedik a szervezetben. Ez felgyorsítja a sejteket körbevevő méreganyagok eltávozását, és csökkenti a megdagadt nyirokcsomók méretét. Eredményeként általános javulás tapasztalható a szervek működésében, csökken a fáradtság, illetve a depresszió.
A mérgezés csökkenésével a nyál pH értéke is kevésbé savassá válik, mely mutatja a javuló egészséget. A Peyer-plakkok hatásosabban szívják fel a zsírsavakat, ezek fontosak a növekedéshez és helyreállításhoz szükséges hormonok képződésében.
Ricinusolaj általános használata
Legáltalánosabb a szájon át használat. Ajánlott dózis a székrekedés megszűntéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál.
Rendszerint a szervezet kiürüléshez 4-6 óra szükséges.
Közvetlenül a bőrbe dörzsölés vagy masszírozás
Néhány állapothoz az olajat egyszerűen a bőrbe lehet masszírozni.
Használható masszázshoz, melyről úgy tűnik, hogy a gerinc vonalában különösen hatásos. A testfelületen a masszírozás irányának követnie kell a nyirokváladék folyásának irányát.
Állapotok, melyek a felületi alkalmazásra "válaszolnak"
Ezeknél az állapotoknál nincs szükség a csomagra, csodálatos eredményeket lehet elérni közvetlenül a bőrön alkalmazással is.
A következő rövid listában a legáltalánosabb állapotok szerepelnek.
bőr keratosis
ringworm - ótvar
gombá és baktériális fertőzések
sebek, sérülések
hasi terhességi csík (megelőzés)
bursitis
faggyús ciszták
szemölcsök
senile lentigo (máj vagy öregségi foltok)
izomrándulás
izületi ficam
viszketés
Ricinusolaj csomagok
Egyik legfontosabb és mégis legkevésbé alkalmazott módszer a ricinusolaj pakolás használata. A csomag gazdaságos és hatásos mód a ricinussav és egyéb gyógyító összetevők közvetlenül a testszövetekbe felszívódásához.
A csomag elkészítéshez a következők szükségesek:
hidegen préselt ricinusolaj, szabványos melegítőpárna, műanyag szemetesszák, 2 vagy 3 db 30x30 cm-es gyapjú vagy flanel és egy nagyobb méretű törülköző.
1. Helyezze a melegítőpárnát lapos felületre és állítsa be magas hőfokra.
2. A párna tetejére helyezze a szemeteszsákot. Ezután nedvesítse át a flanel darabot a kb. fél csészényi olajban, és fektesse a szemeteszsák és melegítőpárna fölé.
3. A teljes csomagot helyezze a testére úgy, hogy az olajjal átitatott anyag kerüljön a bőrére. Általános esetben a csomagot helyezze a hasára. Derékfájás esetén a derekára. Ahhoz, hogy a csomag a helyén maradjon és az olaj ne folyjon az ágyneműre, csavarja körbe a testét a nagy törülközővel.
4. A csomagnak legalább 1 órán keresztül a helyén kell maradnia, és a melegítőpárna hőmérséklete maradjon olyan magas, melyet a páciens még elvisel.
5. A csomag eltávolításakor a maradék olaj belemasszírozható a bőrbe, vagy 2 evőkanál szódabikarbóna és egy kis szódavíz keverékével eltávolítható.
6. A flanel vagy gyapjúdarabot újra felhasználhatja, ha megfelelő módon tárolja.
Tegye egy műanyag zsákba vagy cipzáros tárolóba és helyezze el a hűtőgépben.
A következő használat előtt hagyja felmelegedni, és használjon 1-2 evőkanál friss ricinusolajat. 1 hónap után dobja ki és használjon új anyagot.
Állapotok, melyek "reagálnak" a ricinusolaj csomagra
A ricinusolaj zsírsav tartalmának számos hatása miatt széleskörű egészségügyi probléma esetén lehet használni külsőleg.
Nyirokrendszer elzáródása
Nyirokfolyadék rossz áramlása miatti állapotok és panaszok esetén előnyös:
1. krónikus folyadék-visszatartás miatti duzzadt ízületek és fájdalom
2. arthritis
3. felső légúti fertőzések melyek a légzőnyílást, belső fület és mandulát érintik
4. bélproblémák, mint Crohn betegség vagy colitis
5. epeprobléma
6. furunkulus
7. máj cirrhosis, hepatitis, megnagyobbodás vagy elzáródás
8. menstruációval kapcsolatos vérbőség
9. vakbélgyulladás
10. hiperaktivitás
11. székrekedés, béltapadás
12. dagadt nyirokmirigyek
13. vese és hüvelyi fertőzések
Neurológiai problémák
1. ideggyulladás, mint sciatica, övsömör, stb.
2. Parkinson kór
3. sclerosis multiplex
4. migrénes fejfájás
5. bénulás
AIDS
"Az immunrendszert stresszelő vagy károsító állapotokra nagyon gyakran előnyös a ricinusolaj csomag. Semminél sem látványosabb, mint az AIDS-nél. Több olyan AIDS beteg emberrel beszéltem, akik a kezelésükhöz kiegészítésként napi 1 órán keresztül nagyon pozítív eredménnyel alkalmazták a ricinusolajat. Két héten belül nem ritkán látható a fehérvérsejtszám, a platelet szám emelkedése, és vörösvérsejtszám is növekszik. A ricinusolaj pakoláson kívül olivaolaj és citromlé kombináció fogyasztásával tovább stimulálták a nyirokrendszer áramlását és a máj aktivitását.
Ezt az alábbi módon lehet elkészíteni:
1 tiszta, egész citrom (héj, hús, magok), lé)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 1/2 csésze desztillált víz
4 evőkanál fagyasztott narancslé koncentrátum
Az összeturmixolt anyagot le kell szűrni rozsdamentes fémszűrőn. A gyümölcs húsa nem szükséges. A maradék folyadékot 4 egyenlő részre kell osztani, 1/4 csészénként, és egy adagot kell elfogyasztani a három fő étkezéssel, illetve lefekvés előtt.
A nyirokfolyadék stimulálásán kívül a keverék megnöveli a májból és epéből kiválasztott folyadék mennyiségét, amely javítja az esszenciális zsírsavak felszívódását a Peyer-plakkok segítségével a vékonybélben. Nem ritka az AIDS betegeknél a súlynövekedés, és a panaszok hosszú listájának eltűnése, melyek gyakran a zsírsavak hiányával kapcsolatosak."
Következtetés
Cayce különböző eredményekkel hozta összefüggésbe a ricinusolajat.
A legtöbb a szervezet nyirokrendszerével kapcsolatos. Azt is feltételezte, hogy a ricinusolaj vibrációs minősége segít a sejtek harmonizálásában és gyógyításában.
Ezt a kijelentést nagyon sok orvos ostobaságnak nevezi.
Dr. Johanna Budwig a lenolaj gyógyító képességét hozza összefüggésbe az egyedi kémiai kötésével, mely ugyanazon a frekvencián rezeg, mint a Nap. Úgy érzi, hogy a lenolajban levő esszenciális zsírsavak képesek felszívni és tárolni a napfény energiáját.
Lehetséges, hogy ricinusolajban levő speciális kötésű ricinussav hasonló módon működik.
Függetlenül a működésüktől, sokkal elégedettebbé válik a ricinusbab egyszerű olajának csodálatos hatásától. Évszázadokkal ezelőtt a ricinusbab növényét "Palma Christe" néven ismerték.Forrás: jomtom.hu
“Rossz koleszterin” – a mítosz és az átverés


Dr. F. Batmanghelidj iráni születésű orvos és kutató írása
Nekünk az orvosi szakmában teljesen egyértelmű a koleszterin létfontosságú szerepe a szervezetben, azonban az embereket teljesen rászedték azzal, hogy elhitették velük, hogy ez az anyag okozza a szív és agy artéria betegségeket. A gyógyszergyártó cégek elég nagy haszonra tettek szert a „rossz koleszterin” szlogenjükkel és mérgező kémiai anyagokat hoztak létre, amelyek minimálisan csökkentik a szervezet koleszterin szintjét, de ezalatt emberek ezreinek károsítják a máját és sokan bele is halnak ezeknek a gyógyszereknek a szedésébe.

Elég furcsa, hogy a gyakran idézett és a média által népszerűsített orvosok nem gondolkoztak el azon a tényen, hogy a koleszterinszintet a vénákból vett vérben mérik, de az orvosi irodalomban nincs egy árva eset sem, ahol a koleszterin elzáródást okozott volna a vénákban. A vénákban a vér sokkal lassabban folyik, mint az artériákban, ezért az sokkal jobban ki van téve a koleszterin lerakódásoknak, feltéve, hogy olyan dolog, hogy „rossz koleszterin” valóban létezik.* Ez az orvosi szakmában elkövetett nagy tévedés, és a gyógyszergyárak ebből nagy hasznot húzva, egy, a mai napig folyamatos csalás áldozatává tették a társadalmat.
*Az artéria az ereknek az a fajtája, ami a szervezetet a szívből érkező friss, oxigéndús vérrel látja el. A koleszterin teória szerint a beszűkülés, azaz a koleszterin lerakódás ezekben az artériákban történik. Az erezetnek egy másik fajtája a vénák. Miután az artériákból elágazó hajszálerek eljuttatták a tápanyagokat és az oxigént a szövetekbe, azután ezek a hajszálerek újra egyesülnek. Innen már vénáknak hívjuk, a vénákon keresztül visszaáramlik az „elhasznált” vér a szívbe, hogy a körforgás újra kezdődhessen előröl. A koleszterin lerakódás nem a vénákban, hanem az artériákban történik és mindebben az a logikai bukfenc, hogy a vénákban a vér sokkal lassabb folyik, tehát, ha valahol lerakódásnak kellene képződnie - ahogy a koleszterin elmélet hívői hajtogatják - akkor annak a lassú áramlású vénákban kellene történnie. Ezzel szemben az orvostudomány mai állása szerint a „koleszterin probléma” az artériákban van.
A koleszterin hasznosabb, mint gondolnánk
Az igazság azonban az, hogy az úgynevezett „rossz” koleszterin sokkal hasznosabb, mint tartják. A koleszterinszint megemelkedésének oka a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés. A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet – ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.
A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt. A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben. Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett „rossz”) koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés, amíg a szövet meggyógyul.
Így az alacsony sűrűségű koleszterin életbevágó és életmentő szerepe bizonyítja, hogy ez az anyag nagyon fontos, hogy megmentse azok életét, akik szervezete nem megfelelően hidratált, hogy a vérük könnyen tudjon folyni az erekben anélkül, hogy kárt okozna bennük.
A koleszterin egy olyan anyag, amiből a hormonjaink nagy része készül. A D vitamint a szervezet állítja elő a napnak kitett bőrben lévő koleszterinből. Koleszterint használ az idegrendszert borító szigetelő membrán is. Nincs olyan dolog, hogy rossz koleszterin. Ha a szervezet minden fő összetevője elérhető a normális működéshez, akkor az emberi test nem fog elkezdeni olyan dolgokat termelni, amik rosszak lennének a túléléséhez. Eddig nem tudtuk, hogy a víz volt az az életbevágóan fontos tápanyag, amire a szervezetnek állandóan szüksége van – megfelelő mennyiségben.
A víz maga – nem koffeines üdítőitalok, amik még jobban dehidratálnak – jobb koleszterincsökkentő orvosság, mint bármilyen kémiai anyag a piacon. Teljesen biztonságos és nem káros a szervezetre, mint a veszélyes gyógyszerek, amiket ma használnak. Kérem, ossza meg ezt az információt azokkal, akik fontosak az Ön számára!
Forrás: Dr. Batmanghelidj weboldala
Amit a nátrium-glutamátról tudni kell!
(Nem ünneprontásnak...)
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután dr. Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására.
Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek "feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében - minden komolyabb vizsgálat nélkül - használni kezdte. Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már
szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében,valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyag.
Levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme. Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a "gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag.
Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nem látok-, figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.
Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.
Ha ezeket látod az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
Óvd önmagad, gyermeked, családod egészségét!
Oszd meg a cikket, hogy minél többen tudjanak róla!
Ezt érdemes megnézni!
Küld tovább, tudjon erről minél több ember!
A hosszú élet titka

Ma szeretném megosztani Önökkel azokat az ismereteket és következtetéseket, amelyeket ez alatt a 10-12 év alatt gyűjtöttem. És ha csak a 10%-át jegyzik meg annak, amit itt hallani fognak, elég sok kellemetlenséget és szenvedést, meg egy csomó pénzt fognak megtakarítani és sok évvel meghosszabbítják az életüket. De ezeket az éveket nem kapják meg csak úgy, csak bizonyos erőfeszítések árán.
A nigériai Baue törzs főnöke 126 évesen halt meg. Temetésén az egyik felesége azzal dicsekedett, hogy a férjének halálakor az összes foga megvolt, ami azt jelenti, hogy a belső szervei is kellőképpen ellátták a funkcióikat. Szíriában 1933. júliusában egy férfi 133 éves korában hunyt el. Nem azért került a Guinness Rekordok könyvébe, mert 133 évet élt, és nem azért, mert 80 éves koráig négyszer megnősült, hanem azért, mert 80 éves kora után még 9 gyermeket nemzett. Ha megszámoljuk, hogy minden gyermek 9 hónapig az anya hasában fejlődik, legalább 1 évig szopik, és még egy év van a gyermekek között, akkor kijön az, hogy ez az ember 100 éves kora után is apa lett. Ezért került bele a Rekordok könyvébe. Úgyhogy ne búsuljanak uraim, van még remény!
Készítettem egy másolatot az Egyesült Államok Szenátusi üléséről. 74. kongresszus, második ülés, 2.64. dokumentum. Az áll benne, hogy az ásványtartalom a farmjaink talajában teljesen lecsökkent, ezért a learatott termés, akár gabona, akár zöldség, akár gyümölcs, nem tartalmaz ásványokat. Az emberek, akik ezekkel az élelmiszerekkel táplálkoznak, megbetegszenek az ásványok hiánya miatt. Az egyetlen módszer ennek a megelőzésére és gyógyítására a táplálék-kiegészítők alkalmazása. Ez áll a dokumentumban, amelyet 1936-ban írták alá a Kongresszusban. Azóta jobbra fordult a dolog? Nem, nem lett jobb. Sajnos, még rosszabb is lett a helyzet. Ennek az az oka, hogy a farmerek nátriummal, foszforral és káliummal javítják a talajt. Három komponenssel különböző kombinációban, és senki sem kényszerítheti rá a farmert, hogy még 60 elemet adagoljon a földbe, mert attól nem függ a termés mennyisége. Ezért minden egyes termés kivonja a földből az összes lehetséges ásványt. És ha a 60 helyett csak 3 ásványt pótolunk vissza, akkor a dolog úgy néz ki, mint amikor havonta 3 dollárt teszünk a számlánkra, de 60-at veszünk ki. El tudják képzelni, mi lesz a számlánkkal. Megszűnik. Elmondom Önöknek, hogy az egészségünk is a katasztrófa szélén van, mert a talajban már nincsenek ásványok, és emiatt mi együtt és külön-külön teljes felelősséget viselünk az egészségünkért, a tudatos kiegészítő ásványpótlásért. Gyakran megkérdeznek: “És 1000 évvel ezelőtt mit csináltak az emberek, amikor nem is voltak műtrágyák, pedig sokan éltek hosszú életet. Mit gondolsz az egyiptomiakról, indiaiakról, kínaiakról?” Ők hatalmas folyók mentén éltek: Nílus, Gangesz, Sárga folyó, amelyek évente megáradtak, és mindent elárasztottak.Találják ki, mi történt ilyenkor? A víz iszapot és hegyi homokot hozott ezermérföldnyi távolságra. És az emberek imádkoztak minden istenhez, és köszönték az áradást. Mi azért imádkozunk, hogy ne legyen áradás. Pedig az áradás gazdagítja a talajt termékeny iszappal és ásványokkal, ezzel gazdagítja a learatott termést is. Filipposz király, Nagy Sándor apja feleségül vett egy 12 éves lányt, Kleopátrát, Egyiptom hercegnőjét. A lány egyáltalán nem hasonlított a méregdrága ruhában és sminkben járó Elizabeth Taylorra. Lapos mellű, soványka teremtés volt. Miért vette mégis feleségül a király? Azért, mert Egyiptomban volt a legjobb a gabona. Mindenki tudta ezt, márpedig a makedón hadsereg éppen az egész világot készült meghódítani. Szükség volt a legjobb minőségű élelmiszerre a katonáknak, hogy 20 órás menet után tudjanak 6 órát küzdeni és győzni. Ha kimerült talajon termesztett gabonával táplálkoztak volna, akkor 20 perc után már azt kiabálták volna: “Édesanyám, vigyél haza”. Filipposz tudta, hogy Egyiptom az a hely, ahonnan a legjobb gabonát lehet szerezni. Az áradások ellátták a talajt kitűnő ásványokkal. Minden, művészetekben és technológiákban fejlett kultúra ilyen helyről származik. Az ilyen helyen élő emberek a legjobb szellemi potenciállal rendelkeztek, mert az étrendjük ásványokban gazdag volt.
Most pedig a következőt teszem. Példának veszek néhány ásványt, hogy elképzelésük legyen, miért annyira fontosak. Csak egy párat említek meg, de az összes ásványra igaz ez.
Legelőször tekintsük a legelterjedtebb ásványt, a kalciumot. Mindenki ismeri. Akalciumhiány az oka megközelítőleg 147 különböző betegségnek. Néha a betegségnek emberi neve van. Ilyen például a Bell’s Palsy, amikor az arc egyik fele eltorzul. Ez még nem bénulás, csak az arcideg parézise. A kalcium hiánya okozza. Csontritkulás: ez a betegség a 10. helyet foglalja el a felnőtt lakosság elhalálozási okainak körében. Ez egy nagyon költséges betegség. A csípőprotézis műtétje 35000 dollárba kerül, de ha ne adj Isten, két protézisre van szükség, akkor 70000 dollárba. Ha biztosításunk van, akkor szerencsések vagyunk, mert akkor ingyen megcsinálják. A virginiai Mrs. Pitch, aki 115 éves korban halt meg, ha emlékeznek, az esés utáni következményekbe halt bele. Amennyire én tudom, az állatoknál nincs csontritkulás. Például, van egy 100 tehénből álló csordája, és idén nem született borjú, amelynek az eladásából fedezni lehetne költségeket. Pedig ki kell fizetni a takarmányt, az állatorvost, karban kell tartani a farmot és a legelőt, javítani a kerítést, stb. Felhívja az állatorvost: “Mi történt? Nem kellene túladni ezeken a teheneken?” Az állatorvos eljön, megvizsgálja a teheneket, és azt mondja, hogy a tehenekkel nincs semmi baj. Majd megvizsgálja a bikát és kijelenti: “Itt a probléma, bikának csontritkulása van, és ilyen csípőízületekkel nehéz a dolga a tehenekkel”. Ahhoz, hogy megelőzzük ezt a betegséget, a borjúnak mindössze napi 10 cent értékű kalciumot kell adni, és sosem lesz csontritkulása.
A fogágy- és ínygyulladás megelőzése érdekében a fogorvosok szerint javasolt minden étkezés után fogat mosni és fogselymet használni. Állatorvosként állatok százezreivel találkoztam, egerekkel, patkányokkal, nyulakkal, kutyákkal, birkákkal, disznókkal, lovakkal, oroszlánokkal, tigrisekkel és medvékkel. Ők nem szenvednek ínybetegségekben, de nem használtak fogselymet sem. Igaz, a leheletük nem éppen virágillatú, de az ínyeik egészségesek. Annak az oka, hogy az állatoknál nincs fogínysorvadás, ugyanaz: nincs kalciumhiányuk.
Menjünk tovább, vegyük az ízületgyulladás problémáját. Emlékeznek, már szóba került a csirkeporc és a zselatin. Az ízületgyulladást 85%-ban az ízület csontvégeinek ritkulása okozza. Létezik közönséges ízületgyulladás (artritisz), oszteoartritisz, lumbágó, reuma, és mind a csontritkulás következménye.
Tovább, magas vérnyomás; Az első, amit javasol az orvos: csökkenteni a sót az étrendünkben. Ezt mindenki tudja, mert nagyon régóta ezt sulykolják belénk. De jussanak eszünkbe a tehenek. Az első, amit a farmer a takarmányba tesz: egy darab só. Egyetlen farmer sem lesz versenyképes, ha nem ad sót a jószágának. Egyszerűen belehal az állatorvos számláinak látványába, meg fog őrülni. Nekünk pedig azt javasolják, hogy a só nem szükséges, sőt ártalmas, hogy elég az a sómennyiség, ami benne van a kenyérben, a salátában. Ne higgyék el. Képzeljék el, hogy egy orvos, aki 58 évet él, azt mondja: “Ne egyenek sót, ne egyenek vajat”, azok pedig, akik 120 évet élnek a sót is, vajat is fogyasztottak.
Próbáljanak választani! Kialakítottam egy 5000 fős kísérleti csoportot, akik magas vérnyomásban szenvedtek, és naponta dupla adag kalciumot adtam nekik. Néhány hét múlva abbahagytam a kísérletet, mert az alanyok 65%-ánál rendbejött a vérnyomás, csak a megduplázott kalciumadagtól. Amikor ezek a páciensek megjelentek a kezelőorvosuknál, az orvos felkiáltott: “Ó! Milyen jó a vérnyomása, mit szedett?” Kísérleten vettem részt, dupla adag kalciumot kaptam” – válaszolta a páciens.
A következő probléma az izomgörcs; Éjszaka felébred, és nem tudja megmozdítani a lábát. Mindannyian tapasztaltuk ezt. Ez általában a kalciumhiány jele.
Következik a premenstruációs szindróma; lelkifizikai állapot, amelyet hisztérikoektómiának szoktunk nevezni. A San Diego-i Kaliforniai Egyetemen a napi kalciumadag megduplázását javasolták és a lelki és fizikai tünetek 85%-a megszűnt.
Az utolsó probléma, a derékfájás. Az amerikaiak 85%-a szenved derékfájásban, attól függetlenül, hogy számítógép előtt ülnek, teherautókat rakodnak, vagy buszt vezetnek. Ez egy nagy amerikai tragédia. Valójában a derékfájás a csigolya csontritkulása, függetlenül attól, hogy van probléma a porckoronggal, vagy nincs. Ha a porckorongnak nincs mibe kapaszkodnia, a csigolya elvékonyodik, elpusztul, különösen, ha még rézhiány is jelen van.
Beszéljük még a cukorbetegségről. Ezt a problémát mindenki ismeri, az Egyesült Államokban ez a harmadik leghalálosabb betegség. Olyan szövődményekkel, mellékhatásokkal jár együtt, mint a vakság, veseelégtelenség, különböző fokú szív- és érproblémák. Ha cukorbetegsége van, akkor átlagosan kevesebbet fog élni, mint az, akinek nincs. 1957-ben az állatorvosok megtudták, hogy a cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható ásványok segítségével. Ez hivatalosan megjelent abban a szaklapban, amely a nemzeti orvostudományi intézményeket képviselte: “a cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható króm és vanádium segítségével”. Csak a vanádium már magában is képes helyettesíteni az inzulint a felnőtt cukorbetegeknél, jelentette ki a Vancouveri Orvosi Egyetem és British Columbia-i Egyetem Orvostudományi Intézete. Természetesen nem tudják az inzulin adagolását azonnal megszüntetni. Sokuknak ehhez 4-6 hónapra van szükségük, vagyis ez egy fokozatos folyamat, mialatt állandóan megfelelő mennyiségű krómot és vanádiumot kell szedni. Saját szememmel láttam, milyen jól működik ez páciensek százainál. Nagyon jó lenne, ha sikerülne nekem meggyőzni Önöket, hogy az ásványokat külön szedni kell, nem érdemes várni, hogy azok élelmiszerrel bejutnak a szervezetünkbe. Különösen nem kell függeni attól, ami be van csomagolva dobozokba, zacskókba, üvegekbe.
Háromféle ásványi anyag van, amelyekre külön figyelmet kell fordítanunk.
1. típus: fém formájú ásványok. Ezeket általában kövekből nyerik ki. Felszívódásuk 8-12%. Ha elérjük a 25- 40 éves kort, a felszívódásuk 3-5%-ra csökken. Nagyon rossz, ha olyasmit szedünk, mint a kalciumlaktát, ami közönséges fém-ásvány. Tegyük fel, hogy 1000 mg-os tablettákban van. Akik naponta 2 tablettát szednek, sokan mondták: “Doktor úr, én nagyon sok kalciumot szedek. A rádióban hallottam egy adást az ízületgyulladásról, és naponta 2000 mg kalciumot szedtem, de az nem volt jó hatással az ízületgyulladásomra, sőt, rosszabbul lettem”. Kérdezem: “Pontosan milyen kalciumkészítményt szedett?” Válasz: “Kalcium-laktátot”. Hát itt van a hiba, mert ebből a mennyiségből csak 250 mg a fém-kalcium, a maradék 750 mg pedig laktóz, tejcukor. Ha figyelembe vesszük, hogy ebből csak 10%-ot tudunk hasznosítani, a 250 mg-nak a 10%-a 25 mg. Vagyis ha két tablettát szedünk belőle, akkor az nem 2000 mg kalcium, hanem csak 50 mg. Úgy néz ki, hogy a szükséges kalcium-mennyiség beviteléhez az ilyen tablettából naponta 90-et kell bevennünk, minden evéskor 30-at. És ne felejtsük a maradék 59 ásványt. A 60-as években a mezőgazdaságban elkezdték alkalmazni “Cal added” (kalcium hozzáadásával készült) ásványokat. Ezek olyan fém-ásványok, amelyekben a fématom be van burkolva aminosavakkal, proteinekkel és enzimekkel. Ez a forma 40%-ig növeli a felszívódást. Éppen ezért vetette rá magát az ötletre az élelmiszeripar.
Amikor elfogyasztjuk a növényeket, az ásványok felgyülemlenek a szervezetünkben, és hasznosítani tudjuk őket.
De mivel a talajunkban nincsenek fém-ásványok, a termés sem tartalmaz elegendő mennyiségű ásványt. Minden hosszú életű ember, aki 120-140 évet élt, sok közös vonással rendelkezik. Mindegyik magashegyi falvakban élt, 2500-4000m magasan a tengerszint fölött. Lakóhelyükön évente kevesebb, mint 5 cm csapadék esik, vagy egyáltalán nem esik. Ezek nagyon száraz régiók. Mit gondolnak, hogy nyerik az ivóvizüket? Hóolvadásból. A víz, amely az örök hó alól folyik, nem annyira tiszta és átlátszó, ha pohárba töltjük, akkor sárgás-fehér vagy kékes-fehér színű. 60-72 ásványt tartalmaz.
A Titikaka-tónál vagy Tibetben az ilyen vizet jégtejnek nevezik, és nem csak isszák, de ami sokkal fontosabb, öntözik a földjeiket is évről évre, nemzedékről nemzedékre már 2,5-5 ezer éve. És náluk nincs cukorbetegség, szív-elégtelenség, magas vérnyomás, ízületgyulladás, csontritkulás, rák, szürke hályog, születési rendellenesség, börtön, kábítószer, adók, orvosok, és 120- 140 évig is élnek betegségek nélkül. Mit gondolnak, fontosak a kolloid-ásványok?
És minden olyan nap, amikor nem vették be az ásványokat, lerövidítették az életüket néhány órával, vagy akár nappal.
Gondolkozzanak ezen és legyenek egészségesek!
diabetika.info
" Ételek, amelyeket sosem szabadna megenned
Ismerd meg az élelmiszeripar legnagyobb szélhámosságait!
Csak azért, mert olyan az illata, mint az áfonyának, sőt olyan az íze is, mint az áfonyának, még nem jelenti azt, hogy valóban áfonya. Itt tartunk a 21. században, a mesterséges ízek és színek világában.
Sajt, ami nem is sajt
Az elkészítése majdnem olyan művészet, mint az igazi sajté. Mindenféle néven fut: pizzafeltét, pasztőrözött sajt snack, ömlesztett sajt, stb. Tele vannak töltőanyagokkal, olajjal és emulgeálószerekkel.
Főbb összetevői: savó, tej, sajt kultúra, só, enzimek, repceolaj, tejprotein-koncentrátum, tejsavóprotein-koncentrátum, nátrium-foszfát, nátrium-alginát, tartósítószerek, stb.
Csoki, ami nem is csoki
Vedd le a szemellenzőt: a csokis süti sosem tartalmazott csokoládét. Mond neked valamit az a szó, hogy „ízesített”? Ezek az édességek nem tartalmaznak kakaóvajat, hanem olcsóbb, növényi olajokkal helyettesítik azt. Például hidrogénezett pálmaolajjal, amely transzzsírsavat tartalmaz.
Főbb összetevői: dúsított fehér liszt, cukor, csokoládé ízesített chips, részlegesen hidrogénezett szójabab- és gyapotmag olaj, víz, melasz, búza fehérje izolátum, sütőpor, mesterséges aromák, stb.
Fagyi, ami nem is fagyi
Elmúltak azok az idők, amikor a meleg nyárban egy nagy gombóc fagylalttal hűsítettük magunkat. Mostanában leginkább jeges desszerteket vagyunk kénytelenek belapátolni, amelyeknek nincs köze a fagyihoz, hiszen annak jogilag minimum 10% a tejzsírtartalma.
Főbb összetevői: tej, cukor, kukorica szirup, tejszín, savó, mono- és digliceridek, szentjánoskenyér-gumi, guar-gumi, karragén, természetes aroma, tara gumi, stb.
Burgonyaszirom, ami nem látott burgonyát
Hmmm… A régi krumpliszirom, amit olyan jól esett ropogtatni! Ma már nem így van: jönnek a tartósító-, emulgeálószerek és a transzzsírok is. Ne is álmodj arról, hogy igazi burgonyát eszel!
Főbb összetevői: burgonya pehely (nátrium-hidrogén-szulfit, citromsav) monogliceridek, részlegesen hidrogénezett gyapotmag-olaj, természetes aroma, nátrium pirofoszfát, vajolaj, stb.
Csokoládés tej, és nem kakaó
Nézd meg közelebbről a dobozra feltüntetett infókat: csokoládé ital és nem kakaó. Mi még a csokoládét és a tejet is megkérdőjelezzük. Már soroljuk is, hogy miért.
Főbb összetevői: víz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, savó, kukoricaszirup szárazanyag, kakaópor alkáli folyamatokból, részlegesen hidrogénezett szójabab olaj, nátrium-kazeinát, zsírmentes száraz tej, só, trikalcium-foszfát, dikálium-foszfát, xantángumi, természetes és mesterséges aromák, stb."
Fotó: Profimedia – Red Dot
"Mi nincs a multivitaminokban?
Az utóbbi években egyre több irányból bombáznak bennünket azzal az információval, hogy "vitaminhiányos" az étrendünk, és ennek kapcsán sötétebbnél sötétebb színekkel festik le a ránk leselkedő egészségügyi veszélyeket, kockázatokat.
A reklámok hatására azután, hogy könnyítsünk a lelkünkön elballagunk valamelyik jónevű multiba, és megvásároljuk azt a multivitamin készítményt, amitől egészségünk megóvását reméljük...
Ha ügyesek vagyunk, már fillérekért nagyon "megbízható", "márkás", "jónevű" stb. készítményeket tudunk vásárolni.
Nagyon kevesen jutnak el odáig, hogy a készítmény összetételét is átböngésszék, leginkább azért mert "úgysem értenek hozzá", írhatnak a gyártók a dobozra bármit.
Aki mégis veszi a fáradtságot az olvasgatásra, azt fogja találni, hogy néhány (egyébként rossz minőségű, szintetikus) vitamintól, (A,B,C,D,E,K) valamint egy-két minimális mennyiségű, rosszul felszívódó, főleg kiegyensúlyozatlan ásványi anyagtól eltekintve ezekben a készítményekben nemigen talál hasznos tápanyagokat.
Nem szeretnék most kitérni arra az apróságra, hogy bizonyos hosszútávú vizsgálatok szerint a szintetikus, rossz minőségű multivitaminok nem hosszabbítják, hanem rövidítik a várható élettartamot, és azzal sem tudok most helyszűke miatt foglalkozni, hogy miből sejthetjük azt, hogy az adott készítmény főleg szintetikus, vagy inkább természetes eredetű vitaminokat tartalmaz.
Az alábbiakban arról közlök egy viszonylag rövid összefoglalót, hogy melyek azok az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek a fent említett készítményekben még mutatóban sem fordulnak elő.
Ezek a tápanyagok egyetlen egy okból hiányoznak a bomba áron vásárolt termékből; a jó minőségű alapanyagok ára a világon mindenütt magas.
A Harvard Egyetem tudósai néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy minden felnőttnek jó minőségű multivitamin készítményt kellene szednie.
Ezzel csökkenthető lenne egy sor súlyos betegség rizikója, például a rák, szívbetegség, a csontritkulás előfordulása csökkenne jelentősen.
Az elégtelen folsav, B6, B12 vitamin bevitel szív és érrendszeri megbetegedést, emlő és vastagbél rákot okozhat. A kalcium és a D-vitamin hiánya többek között csontritkuláshoz vezet.
Miközben a vitaminok betegségmegelőző hatásait vizsgálták, fény derült a zöldségek, gyümölcsök öregedéssel járó betegség-ellenes hatására.
Az UCLA kutatói kimutatták, hogy a magasabb zöldség, gyümölcs fogyasztás a rákos megbetegedések leggyakoribb formáinak visszaszorulását okozza.
A World Cancer Research Fund nevű nonprofit szervezet nagyszabású vizsgálata szerint a napi ötszöri zöldség, gyümölcs fogyasztás a rákos megbetegedések 50%-os csökkenését eredményezi, azokhoz képest akik csak napi két adagot fogyasztanak.
Az adatok egyre növekvő mennyisége támasztja alá, hogy nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs elfogyasztásával, jelentősen csökkenthetjük a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, pedig ez jelenti a vezető halálokot világszerte.
A zöldségek, gyümölcsök nem csak vitaminokat, ásványokat tartalmaznak, hanem úgynevezett fitonutrienseket is.
Ilyen kevéssé ismert fitonutriensek például az olivában található polifenolok, melyek a legkülönbözőbb hatásmechanizmusok útján segítik az egészség fenntartásában szervezetünket.
Megakadályozzák a vérben a "rossz" koleszterin oxidációját, ezáltal jelentősen csökkentik annak érelmeszesedést okozó hatását.
Miközben a tápanyagok napi ajánlott mennyisége (RDA) elegendő lehet a súlyos állapotok, például a skorbut megelőzésére, az optimális egészség eléréséhez ennek az adagnak gyakran a sokszorosára van szükség.
A vitaminok, ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében, ebben segítenek a kiváló minőségű étrend kiegészítők is."
Dr Antal Dezső